אם במצב רגיל, במערכת יחסים תקינה וטובה , כאשר בני הזוג מעוניינים לרכוש דירה, הם נתקלים בלא מעט בעיות בירוקרטיות ואחרות בשביל לקחת משכנתא, אזי שאחת כמה וכמה המצב מסובך כאשר בני הזוג מעוניינים לסיים את היחסים ביניהם ולהתגרש.
לפי שנסביר מה עושים עם המשכנתא בתקופת הגירושין ולמה מדובר בנושא מורכב עם השלכות שונות, נסביר בקצרה מה מוביל למורכבות של המצב. כאשר אנחנו רוכשים דירה, אנחנו לוקחים משכנתא, בדרך כלל המשכנתא והדירה תהיה רשומה על שני בני הזוג, גם במקרה ולא, עדיין הדירה תהיה שייכת לשניהם. החזרת המשכנתא לוקחת בדרך כלל שנים רבות, בדרך כלל זוגות נאלצים להתמודד עם החזר המשכנתא למשך תקופה של עשר ועשרים שנה ואף יותר.
מה קורה עם המשכנתא אחרי גירושין
כאשר בני זוג מתגרשים, אז יש ביניהם הסכם שמקבל את אישור בית המשפט לענייני משפחה או בית דין רבני. במסגרת ההסכם הם צריכים לסכם מי עוזב את הבית ומי מקבל אותו. לא פעם, על מנת לפתור בעיה זו, בני הזוג מעדיפים למכור את הדירה ולחלק את הכסף ביניהם. זאת בהנחה ויש ביכולתם גם להחזיר את חלקם במשכנתא וגם לרכוש או לשכור דירה חלופית. במקרה והם מעדיפים לשמור את הדירה, צריך להחליט מה עושים עם המשכנתא.
בית המשפט קבע כבר בעבר, שגם מי שעוזב את הדירה, מחויב להשתתף בתשלום המשכנתא. ההסבר הוא, שהיה לו חלק פעיל ברכישת הדירה, וכן אם יחליטו למכור אותה הוא ייהנה מהרווח עליה. מה עוד שלא ניתן להשאיר את הצד השני לשלם את כל המשכנתא לבדו.
על מנת לפתור את הבעיה הזאת, בהיעדר החלטה למכור את הדירה לגורם שלישי, יכולים בני הזוג לעשות עוד שני דברים.
- צד אחד יכול למכור או להעביר לצד השני את חלקו בהסכם מסודר. כך הצד שמקבל או רוכש את החלק של הצד השני, מתחייב שהוא יישא לבדו בכל אחריות על תשלום המשכנתא. יש לציין, שבמצב כזה, יש לקבל את אישור הבנק לצעד זה. הבנק מצידו יכול לסרב, בטענה שמי שקיבל עליו את תשלום המשכנתא, לא יוכל לעמוד בה ואז הוא מעמיד בסכנה את היכולת להחזיר לבנק את המשכנתא.
- היא שאחד הצדדים יבקש מבית המשפט לפרק את השותפות על הדירה. מצב זה יקרה בדרך כלל, כאשר אין הסכמה בין הצדדים מה לעשות עם הדירה ומי אמור לשאת בעלויות המשכנתא. במקרה כזה יכול בית המשפט להורות על מכירת הדירה למי שמגיש עליה את ההצעה הגבוהה ביותר, כאשר הכסף יתחלק בין הצדדים ולכיסוי המשכנתא.
חשוב להבהיר, בכל שלב ולגבי כל החלטה שמקבלים בני הזוג, בית המשפט יבחן אותה גם על פי השאלה האם לילדיהם (בהנחה והם קטינים) יש מקום ראוי למגורים, עם ההורים או במסגרת אחרת. מכאן שכל החלטה שבני הזוג מקבלים, חייבת לקחת בחשבון גם היכן ישהו הילדים.
לסיום, על מנת להתמודד עם המצב של משכנתא בעת הליך גירושין, מומלץ להיעזר בעורכי דין שמכירים את הנושא ויכולים להציע לכם את הפתרונות הטובים, המהירים והנוחים ביותר.